Skip to content Skip to footer

„Креативна резиденция – България и Исландия“ сближи младежи от Бургас и Рейкявик

Премина първият интернационален младежки обмен на Младежки Международен Център – Бургас. Главна цел на резиденцията беше да се разгледат сходствата и различията в двете култури и младежите да запишат подкаст. За да се достигне до автентични разговори, обаче, първо е нужно пространство за свободно самоизразяване, което да доведе до сплотяване на групата.

Запознаване…

Затова и първият ден от резиденцията беше отреден специално за запознаване и опознаване на младежите. Чрез различни дейности участниците имаха възможността да научат повече един за друг, да се отпуснат и да позволят на любопитството да изплува на повърхността. Като част от „Вечер на културите“ групата посети ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, където младежите приготвиха характерни български печива. Исландските ученици се научиха как се правят баница, питка и ябълков щтрудел. Черешката на тортата този ден беше Танцовият ансамбъл „Никола Гинов“, който научи исландските ученици (а и българските) на най-популярните български хорá.

Време е за работа…

Втория ден младежите от двете групи имаха задачата да презентират своите държави и да разкажат за характерните неща в бита и ежедневието. Презентациите отвориха пространство за дискусии между участниците, свързани с училище, свободно време, природа, традиции и предизвикателства на новото време. Този ден бе отреден и за посещение на Научен център Планетум, което се оказа много интересно за всички. Младежите с ентусиазъм изпробваха всички интерактивни уреди в музея и за пореден път осъзнаха връзката между природните сили въздух, вода и електричество. Последва записване на подкасти по групи, където участниците упражниха уменията си за водене на разговори задаване на въпроси. Главните теми бяха спорт, свободно време и културни характеристики на българската и исландска култура.

Младежки център – Средец…

През последния ден на визитата младежите посетиха Младежкия център в гр. Средец и се запознаха с дейностите в него. Знаете ли, че в Исландия, всяко училище си има свой младежки център? Тук участниците имаха възможност да сравнят своя младежки център, с този в Средец. Имаше свободно време, в което всички се включиха в работилници по различни занаяти: изработка на сапун и свещи, тъкачество на стан и грънчарство. Особен интерес имаше и към плажният тенис, който учениците имаха възможност да изпробват. Третият и последен ден на Креативната резиденция даде възможност да се разгледат и Рибарско селище „Ченгене скеле“ и град Созопол. За всички беше много вълнуващо и интересно да се запознаят с историческата важност на тези места, както и да изпробват характерно рибно ястие за нашите морски ширини – пържен паламуд.

До нови срещи…

Колкото и хубаво да е нещо, то трябва да има своя завършек. Макар и кратък, този обмен създаде нови приятелства между българските и исландските младежи, научи ни да бъдем по-толерантни към различното у другия човек, помогна ни да опознаем Исландия и да обикнем нашата Родина още повече. Но това не е краят! Българските и исландски участници на обмена си обещаха да се видят отново, този път може би на исландска земя – на следващия ни младежки обмен.

Благодарности…

Младежки Международен Център – Бургас благодари на своите партньори и участници, без които този обмен нямаше да бъде същият! Специални благодарности на Младежки Културен Център, ФТА „Никола Гинов“, ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, ОДК Средец, Регионална Библиотека „Пейо К. Яворов“, Научен център „ПланетУм“ и Община Бургас.