Skip to content Skip to footer

Социално-здравен кампус „Заедно срещу агресията“ се проведе за втора поредна година

Социално-здравният кампус „Младите срещу агресията“ се проведе за втора поредна година в периода 2-5 юли 2023 г. в Бургас и събра младежи и младежки работници от шест български града: Стара Загора, Добрич, Перник, Монтана, Габрово и Пловдив.

На 3 юли открихме кампуса с работна сесия. Тя включваше различни игри за запознаване и разчупване на леда, които помогнаха на младежите да се сближат и придобият увереност в групата. Младежите и младежките работници се ангажираха в дейности като „активно слушане“, която ги подтиква да възприемат и предават информация по-успешно. Проведеният power brainstorming на тема „Думите, които нараняват“, насочи вниманието ни към раните, които не се виждат, но оставят белези завинаги. Тренингът завърши с групова работа, при която всяка група имаше за цел да намери пет места, на които се проявява агресия, пет краткосрочни решения и пет дългосрочни решения за противодействие на проблема. Фасилитатори не работната сесия бяха младежки работници ММЦ-Бургас.

Следобедът на 3 юли беше посветен на екскурзия до остров Света Анастасия, където младежите имаха възможност да се насладят на природата и морската атмосфера. Беседа на място запозна гостите накратко с историята и мистиката на острова. Участниците се насладиха на магическия залез, плажната ивица, църквата „Успение Богородично“, фара и други емблематични за острова атракции. В допълнение всеки получи сертификат за островитянин и стана свидетел на сватбен ритуал.

Във втория ден от програмата групата започна с пътуване до строежа на бъдещата страда на ММЦ-Бургас в ж.к. Меден Рудник, където ръководителят на проекта Станислав Мъжгълов направи тур на групата из сградата, запознавайки гостите с визията, функционалността на помещенията и постигнатия напредък по реализацията. Бяха представени различни социални и здравни програми, които ще бъдат предоставени на общността.

Малко по – късно в Общински детски комплекс – Средец директорът Марин Димов запозна участниците в Кампуса с дейностите и предизвикателствата, които съпътстват реализацията и финансирането на такъв комплекс в малък град с намаляващо население и млади хора, които напускат, за да търсят по – добро бъдеще в големите градове. Младежи и колеги останаха възхитени от базата и ресурсите, които комплексът предлага. След беседата те разполагаха със свободно време, в което на тяхно разположение безплатно бяха билярдна маса, танцова зала, игрови конзоли, джаги, музикални инструменти, принадлежности за рисуване, бордови игри, фитнес уреди, доджо, игрище за плажен волейбол и много други.

Второто издание на социално-здравния кампус „Младите срещу агресията“ завърши с вечерна програма, която включваше прожекция на късометражния филм „Къде си?“ на младите таланти Габриела Бозова, режисьор и главна женска роля и Грег Стилиянов, главна мъжка роля. Двамата лично запознаха нашата аудитория с концепцията на филма и процеса на заснемане. Музикалната програма продължи с въздействащи изпълнения на Мария Петкова (вокал и укулеле), възпитаничка на НУМСИ ,,Проф. Панчо Владигеров“, която изпълни авторски песни и кавъри на Creep и Feeling Good. За финал младежи от Пловдив и Добрич влязоха в ролята на обучители по народни танци.

Социално-здравният кампус беше пълноценно и позитивно изживяване, което ни остави с надежда и увереност, че емпатията и емоционалната интелигентност са ключът към по-добро бъдеще без агресия и с разбирателство помежду ни.

Проект № BGLD-2.001-0002 „Създаване на Младежки международен център Бургас“ се реализира в рамките на програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.