Skip to content Skip to footer

Мария Салабашева за бъдещия Младежки международен център

Мария Салабашева спечели конкурса за избор на управител на бъдещия „Младежки международен център Бургас“, чиято сграда се строи в момента в ж.к. „Меден рудник“. Мария е класически музикант и журналист. Обича природата и за работата си е отличена със Специалната награда в категорията „Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на дивата природа“ на Българска Фондация Биоразнообразие.

Интервю на сайта burgas1.org

Каква е визията Ви за ролята на младежкия център в Меден рудник? Ще се бъде ли той за всички граждани или действително ще е приоритетно младежки?

Младежки Международен Център се изгражда с идеята да се превърне в „мястото“, където младите хора на Бургас да се чувстват свободни да изразят себе си – да реализират своя идея, да основат клуб по интереси, да стартират кампания и не на последно място – да участват в съвместни инициативи със свои връстници от чужбина. Както може би знаете, проектът се реализира в партньорство с община Рейкявик, Исландия и това отваря възможности за обмяна на опит в много и различни аспекти – от сферата на гражданските права до най-новите тенденции в съвременните аудиовизуални изкуства и технологии. Аз лично свързвам Младежки Международен Център именно с понятието „възможност“ и всички позитивни перспективи, с които то се асоциира. Но да се върна към въпроса Ви – събитията на Центъра не само ще бъдат отворени за всички граждани, но и външни организации също могат да ползват капацитета на сградата и съоръженията в нея. В рамките на проекта това ще става безплатно.

Ще се превърне ли новият младежки център в културно средище за жилищен район, в който почти напълно липсва културна инфраструктура? Можем ли да очакваме постоянна културна програма, ще се играят ли театри и ще има ли концерти в новата сграда?

Точно това е идеята – Центърът да се превърне в привлекателна дестинация, където се случват много и различни по характер събития. Многофункционалната зала на първия етаж е с капацитет до 180 места и там могат да се провеждат както семинари и конференции, така и театрални постановки, кино прожекции и концерти. Дизайнът на сградата е съвременен и разчупен, има пространства за провеждане на отворени събития, изложбена площ, зони за неформални културни и образователни дейности. На втория етаж се предвижда леглова база с капацитет до 35 места за гостуващи чуждестранни групи, лектори и обучители, което ще улесни международната комуникация.Така че място има – отворени сме към партньорства и още отсега получаваме запитвания за бъдещи дейности.

Каква ще е стратегията Ви за успешно привличане на гражданите към младежкия център, така че той да се превърне в наистина живо място с непрекъснати посещавани събития?

Това наистина ще е предизвикателство. Меден рудник е най-големият жилищен квартал на Бургас с преобладаващо младо население, но асоциацията с него винаги е носила негативен оттенък. С екипа сме мотивирани да счупим този стереотип. В момента сме в етап на наемане на младежки работници и образователни медиатори, с които да постигнем това. Вярно – няма как да стане изведнъж, бургазлии като че ли не са свикнали да ходят на мероприятия извън централна градска част, младите хора обичат всичко да става бързо, лесно и да е на една ръка разстояние. Пандемията допълнително ни откъсва от социалния живот и постепенно заличава връзките помежду ни. За последните две години се убедихме, че и най-добре замислените планове могат да се провалят изведнъж. Но ние хвърляме ръкавицата към предизвикателството „неизвестност“ и работим за създаването на едно младо, живо и привлекателно младежко пространство. Не сме сами – Младежки центрове като нашия вече функционират в Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца. По Програмата за местно развитие се строят нови четири, сред които и Центъра в Меден рудник. Ще организираме и общи събития, ще каним гости от чужбина – когато условията позволяват това. Очаквайте хубави неща от нас.