Skip to content Skip to footer

Младежки обмен в Рейкявик, Исландия

Младежки Международен Център-Бургас заведе 12 младежи на обмен в Рейкявик, столицата на Исландия в периода от 4-ти до 8-ми юни. Това е продължение на младежкия обмен, провел се миналата година в Бургас. Тогава, Младежки център Gleðibankinn ни гостува с техни младежи и директорът на центъра Gunnlaugur V. Gudmundsson, които разбраха повече за българските обичаи и култура, и заедно с български ученици създадоха подкасти по темата. Вижте статията тук.

Беше вълнуващо изживяване за младите да се срещнат отново и да си разкажат какво им се бе случило през изминалата година. Първият ден разчупихме ледовете с няколко готини игри, разгледахме училището и младежкия център на исландците и обядвахме в уникалния Перлан – природонаучният и музей с планетариум. Следобед групата се раздели – едната част се наслади на топлите басейни на Исландия с минерална вода, а останалите разгледаха музеят, за да разберат повече за флората и фауната на държавата.

Следващите дни бяха още по-вълнуващи за младежите, тъй като имаха възможност да видят някои от най-незабравимите природни забележителности около Рейкявик – водопади, гейзери и синята лагуна ни оставиха без дъх!

Освен забавленията и социализирането между исландци и българи, те трябваше да работят и по групи, за да идентифицират някои ключови характеристики на един младежки център. Всяка група обсъди няколко въпроси, които после представи на останалите. А въпросите бяха следните:

1. Какъв е според вас най-мечтаният младежки център?

2. За какво са нужни младежките центрове? Каква е тяхната цел?

3. Какво представлява един ужасен младежки център?

В училището се запознахме и с тяхната учителка по математика, която за наше удивление се оказа българка – г-жа Йоана Беркова. С нея си поговорихме за разликите между българския и исландски начин на живот, какво я е довело в Исландия и какво е да преподава в исландско училище.

В последният ден от нашият обмен стана време да си вземем довиждане. Хубавата новина е, че исландците ще ни гостуват отново на есен, така че се разделихме с пожелания за скорощна среща.