Skip to content Skip to footer

Отбелязахме „Европейска седмица на мобилността“

Европейска седмица на мобилността e ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност, която приканва европейските градове да посветят поне една седмица на устойчива мобилност. Кампанията започва на 16-и септември и завършва с Ден без автомобили на 22-ри септември. Темата, под която преминаха тазгодишните събития, е „По-добри връзки“. Тя поставя акцент върху взаимодействието на хората с градската среда по начин, насърчаващ активен начин на живот и екологично придвижване. 

Град Бургас се включи в инициативата за 18-ти път, като на мобилната седмица беше отбелязана с няколко събития – маратонът Burgas Run, открит йога клас на плажа за деца със специални потребности, и Европейският ден без автомобили. Екипът на Младежки международен център се включи активно в подготовката и провеждането на Деня без автомобили. За един ден (22 – ри септември) ключовата улица „Гладстон“ в сърцето на града се превърна в зона без превозни средства. На пътното платно бяха „паркирани“ спортни съоръжения – тенис на маса, футболни вратички, мрежа за волейбол и различни пособия за спорт на открито. На разположение на участниците бяха осигурени различни фитнес уреди, релакс зона и зона за бордови игри. В програмата се включиха и спортни и танцови школи с демонстрация и възможност всеки да се включи в открит урок на място. 

Денят без автомобили в Бургас е съвместна инициатива на “BG бъди активен“ в партньорство с община Бургас, Младежки Международен Център, Младежки Културен Център, с подкрепата на БНР Бургас и местни бизнес компании. 

2 925 града от 48 държави взеха участие в тазгодишното издание на Европейската мобилна седмица. Общо 792 институции – училища, неправителствени организации и бизнес компании прегърнаха идеятата да изпробват нови форми на чиста мобилност, да отговорят на съвременните транспортни предизвикателства и да отправят поглед към по-устойчива мобилност на Стария континент. 

От 2002 г. насам, Европейска седмица на мобилността цели да подобри публичното здраве и качеството на живот, като популяризира придвижването със средства, които не замърсяват околната среда и устойчивия градски транспорт. Кампанията дава възможност на хората да изследват ролята на улиците в града и да експериментират с разнообразни практични решения за придвижването в населените места, с които да адресират градски предизвикателства като замърсяването на въздуха.