Skip to content Skip to footer

Световен ден на хората със синдром на Даун

По случай Международният ден на хората със синдром на Даун ние, от Младежки международен център, заедно с Български Младежки Червен Кръст, проведохме информационна кампания Нейна цел бе да разсеем митовете около това състояние, да покажем съпричастност и да увеличим осведомеността на младите хора по темата.

Заедно с 9б клас от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ с класен ръководител г-жа Будурова проведохме кратка беседа по темата. Обяснихме какво причинява синдрома на Даун, какви са неговите симптоми, и какви предразсъдъци съществуват във връзка с това състояние. Учениците написаха своите положителни послания към децата със синдром на Даун, и ги пуснаха в бурканчето за „Сладко от добри пожелания“. В края на часа си направихме обща снимка, а всички ученици получиха чифт шарени чорапи – символ на съпричастността с датата 21 Март.

 

Нашите образователни медиатори Ани и Вили пък посетиха ОУ“Христо Ботев“ в гр. Поморие, където децата нарисуваха уникални творби с послание към децата със синдром на Даун. Вижте красивия резултат:

 

Паралелно с тези дейности, доброволците на БМЧК поставиха кутии за пожелания в 4 бургаски гимназии – АЕГ „Гео Милев“ БургасНемска езикова гимназия „Гьоте“ – гр. БургасППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Бургас и Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ . Така събрахме още повече положителна енергия за всички хора в Бургас и региона, които живеят всеки ден с това състояние.

 

Пожеланията изпратихме на ДаунТаун комплекс – кв. Ветрен, където бяха прочетени на тържеството по случая.

 

 

Символа и датата на този ден не са избрани случайно. Чорапите имат известна прилика с формата на хромозома, а хората със синдром на Даун имат допълнителна 3-та хромозома в 21-вата хромозомна двойка.  От там и избора на датата 21.03. От друга страна, носенето на два различни, шарени чорапа е начин да покажем съпричастност и да насърчим разговора за разнообразието и приемането.

Благодарим на всички доброволци и участници!