Skip to content Skip to footer

Семинар „Умения на бъдещето“

Миналия уикенд се състоя второто издание на семинара „Умения на бъдещето“, целящ да обхване интересни и релевантни теми, касаещи нашето настояще, а и близко бъдеще.

Този път, разгледахме няколко вълнуващи теми, които предизвикаха интерес, дискусии и въпроси от публиката. Те бяха свързани с няколко сфери от нашият живот: ментално здраве; компютърни технологии; интелектуална собственост и бизнес. Водещи на събитието бяха уникалните четирима експерти от ТехШефс.

 

Първият лектор, Николай Ненов, ни въведе в темата за стреса: как да се справяме с него, откъде произлиза, защо е важен и как се проявява физически. Знаехте ли, например, че страхът, тревожността и стресът имат много подобни физически проявления, но са три много различни състояния? Прочетете повече тук. Оказва се, че стресът е полезен за нас и нашето тяло, ако знаем как да си служим с него. Неговата главна функция е да ни мобилизира, за да свършим дадена задача или да преминем през дадено предизвикателство успешно.

Вторият лектор, Иван Лефтеров, пък ни запозна със света на изкуствения интелект, или по-точно с „училището“ на машините: как се учи, например, изкуственият интелект да разпознава изображения на котки, или да различава едно животно от друго. Знаете ли, че всъщност машината не разпознава образи в пълния смисъл на думата? Тя просто разпознава пиксели и техните цветове. Когато има определен брой сходства в дадени комбинации, AI заключва, например, че двете снимки са на котка. Разбира се, алгоритъмът се учи с времето и става все по-добър в разпознаването на образи, но имайте предвид, че винаги има някакъв процент възможност от грешки!

На следващия ден, започнахме семинара с Теодора Бобчева, която ни разкри няколко практични съвета за това как да пазим идеите си в тайна. Поговорихме и защо в днешно време е толкова важно да умеем да предпазваме нашата интелектуална собственост. Всички знаем за патента, но се оказва, че има и други начини с които да запазим идеите си от кражба. Например документа наречен споразумение за поверителност (Non-Disclosure Agreement or NDA). Знаехте ли, че компанията Apple към 2022г. има 2,285 патента? Някои от по-важните са името, логото и дизайнът на компанията гигант, продуктовият дизайн, както и патент върху много от функционалностите на технологиите им.

Последната лекция, но не и по важност, беше на Мариан Иванов, който ни поговори за предприемачество и как се става бизнес магнат. Мариан вплете в лекцията си няколко много интересни истории, за да изобрази нагледно защо понякога не е печелившо да сме твърде ориентирани към хората и да пренебрегваме рисковете в бизнеса си. Впечатли ни тази за американската авиокомпания People Express, която е просъществувала само 6 години – от 1981г. до 1987г. Авиолинията поставя клиентите на първо място и до края на просъществуването си отказва да вдигне цените на полетите си, които са много евтини. Тя успява да постигне това чрез следното действие – прави всички служители собственици. Какво значи това – например, че пилотът освен своите задължения, може да се наложи да помага и в товаренето на багажи. В крайна сметка, обаче, компанията не успява да избие разходите си и фалира. Това ни кара да се замислим колко е важно да следим рисковете в биснеса си и да им търсим работещи решения, защото понякога не е достатъчно просто цените ни да са ниски.

Благодарим за вдъхновението на нашите лектори от ТехШефс!

*Проект № BGLD-2.001-0002 „Създаване на Младежки международен център – Бургас“ се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021.