Skip to content Skip to footer

Социално-Здравен Кампус „Младите заедно срещу агресията“ 11-15.08.22

Първият социално-здравен кампус на Младежки международен център – Бургас премина под мотото „Младите заедно срещу агресията“. Посрещнахме колеги и младежи от 6 центъра в страната – Враца, Добрич, Монтана, Перник, Пловдив и Стара Загора. В рамките на кампуса, от 12 до 14 Август, участниците имаха възможност да се включат в богата образователна и културна програма, като част от събитията бяха отворени и за широката публика в града.

 

 

Първата съвместна дейност беше образователна куиз вечер, която да предложи нови знания – любопитни и малко известни факти, както и да провери вече натрупаните в училище. Младежи и младежки работници премериха сили в отбори по градове, припомняйки си какво е дифузия, разпознавайки известни хитове, и разбира се – любими на всички персонажи от филми и книги. Първенци в куиз дисциплината се оказаха Младежки център – Враца с убедителна преднина. Като победители, те получиха и специални награди от екипа на Младежки международен център – Бургас.

 

 

Социално-здравният кампус съвпадна и с една изключително важна за младежката работа дата, 12 Август – международен ден на младежта. На празника беше посветена и първата дейност за деня – Лов на съкровища на тема „11-те Европейски младежки цели“. Този път участниците бяха разделени в три отбора, като всеки от тях включваше представители на шестте гостуващи центъра. Отправна точка на приключението беше „Културен дом – НХК“ където отборите получиха първата си задача. За успешното и решаване, те получиха плик с части от пъзел, разпръснат на единайсетте локации, и указания за мястото на следващото предизвикателство. Маршрутът включваше още, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Регионална библиотека „Пейо Яворов“, сградите на Община Бургас и жп гарата, открита сцена Охлюва, културен център „Морско казино“, моста, стената на приказките, Пантеона и експозиционен център „Флора“. Локациите бяха подбрани така, че едновременно да покажат най-доброто от града, и да кореспондират с всяка от целите и задачите. Накрая всеки отбор подреди своите два пъзела, всеки един, изобразяваш по една буква от думата ЗАЕДНО.

 

 

Денят продължи с посещение на туристически комплекс „Акве Калиде“, където домакини и гости се насладиха на съчетание от богата история, с модерен прочит и прекрасната заобикаляща природа. Участниците бяха посрещнати с кратка лекция в предверието на музея, последвана от 3D мапинг прожекция в залата, помещавала банята на Сюлейман Великолепни.

 

 

Вторият ден от социално-здравният кампус беше ориентиран към проблема с агресията по пътищата. България е една от държавите в Европа с най-голям брой жертви при пътнотранспортни произшествия. Забелязва се и тенденция за все по голям дял млади шофьори, участващи в инциденти. Това е и причината, ние от Младежки международен център – Бургас, да насочим вниманието на младежите към този проблем и неговата превенция. Дейностите по темата започнаха с „Предизвикателства в градска среда“. В рамките на дейността младежите трябваше да изминат определен маршрут пеша или с велосипед. След това всички заедно обсъдиха преживяното, попълниха анкети свързани със задачата и дадоха своите предложения за по-достъпна споделена среда.

 

 

В следващия модул доброволци от Българският младежки Червен кръст, проведоха обучение по оказване на първа долекарска помощ. Малка част от уменията, които те предадоха на своите връстници включваха стъпки, които да следваме в различни кризисни ситуации, как правилно да измерим пулс, и да правим дишане уста в уста. 

 

 

Програмата за деня завърши с лекция, посветена на поведението на пътя, реакциите на шофьорите, агресията и безопасността. Своят безценен опит сподели доайенът в автомобилните спортове, преподавател в НСА и каскадьор в киното – Владимир Илиев. От него участниците научиха детайли, които не се преподават в стандартните курсове за шофьори. След лекцията, участниците в кампуса, както и всички желаещи жители и гости на града, имаха възможност да се пренесат ситуационно в моментите от един пътен инцидент. Екипът на Safety Driving Academy, демонстрира чрез професионални симулатори какво се случва, когато автомобила се преобръща, и какво е усещането при челен удар. Всички смелчаци бяха добре дошли да опитат, с пожелание това да остане единственото им подобно преживяване. Посетителите на събитието имаха и възможността да изпробват специални „алко“ очила, за да се убедят, че зрението и реакциите на човек, употребил алкохол се разминават с тези на трезвените хора.

 

 

Извън образователната част групата посети „Фестивал на пясъчните фигури“, където си направиха снимки за спомен със страховитите пясъчни динозаври.

 

 

Заключителният ден на кампуса беше посветен на здравословният начин на хранене, живот и комуникация. Сутринта започна ободряващо с йога сесия на открито. Ваня Арбалиева запозна участниците с дихателни практики, които могат да се използват в ежедневието за превенция срещу агресията. След това всички се раздвижиха с упражнения, подходящи за начинаещи, включително по двойки, и в малки групи.

 

 

Естествено продължение на темата за здравословният живот беше следващата лекция. Фитнес инструктурите Кирил Танев и Симона Найденова разказаха за плюсовете  на балансирания режим на хранене, и ползите от изграждане на правилни хранителни навици във възможно най-ранна възраст. Те наблегнаха на важността на сезонните продукти и демонстрираха как да създадем балансирано меню за себе си, за да превърнем храната в източник на енергия, здраве и красота.

 

 

Следващите две сесии бяха посветени на здравословните начини на комуникация, без насилие и агресия. Венцислава Цветкова, младежки работник в Младежки международен център – Бургас презентира свое изследване на тема „Агресията като модел на поведение в съвремения свят“. Акцента беше поставен върху насилието във фендъм пространствата, и по специално в К-поп културата. Презентацията запозна младежите с натиска на който човек може да бъде подложен – психически, емоционално и физически, дори в група с която доброволно се асоциира.

 

 

Втората сесия на Младежки международен център – Бургас, беше водена от Жулиета Иванова, и имаше за цел чрез неформални методи да запознае участниците с темата „Емоционална интелигентност, ненасилствена комуникация и ефективно общуване“. В първата част, младежите се запознаха с важността на тона и интонацията при правилното предаване на смисъл, докато говорим. Втората част включваше теория и ролева игра за ненасилствена комуникация, в която участниците упражниха наученото.

 

 

Денят завърши с лекция на рекордьора в дистанционното плуване Цанко Цанков, която наблегна на важността на спорта като алтернатива на агресията, и път за справяне с нея. Освен че сподели личен опит, в края на беседата, Цанко покани най-смелите участници на тренировка в басейна. Там те изпълниха базови упражнения, а някои от тях дори скочиха от стартовите блокчета.

 

 

За финал си пожелахме да се срещнем отново, а междувременно да бъдем посланици на наученото от кампуса. Благодарим на всички учасници, колеги, лектори, партньори. На всички общински структури, които направиха това събитие възможно. До нови срещи!