Skip to content Skip to footer

Вижте кои са одобрените младежки инициативи!

До 30-ти юни беше срокът за кандидатстване в конкурс за 5 МЛАДЕЖКИ ИНИЦИАТИВИ, където младежи на възраст 15-29г. ще имат възможност да реализират техни идеи в няколко направление (виж повече инфо тук). Получихме проектните предложения на младежки групи, разгледахме ги и чрез комисия, оценихме всяка от тях.

Шест инициативи изпъкнаха най-много пред всички и бяха одобрени. Ето кои са те:

  1. 1. В категория Екология, опазване на околната среда и грижа за животните, младежка неформална група Зелена Немска ще получи възможност да реализира идеята си за компостери в двора на НЕГ „Гьоте“ гр. Бургас.
  2. 2. В направления Младежки пространства и Култура, творчество и визуално изкуство се изявиха младежка група Арт бояджии от НУМСИ „Панчо Владигеров“ гр. Бургас. Те написаха предложение да изрисуват стените на офиса на ММЦ-Бургас.
  3. 3. Отново в направление Екология, опазване на околната среда и грижа за животните получихме проект за поход и почистване в Странджа, предложен от ученици на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника.
  4. 4. Отново в направление Култура, творчество и визуално изкуство получихме прекрасно предложение за създаване на 2 къта училищна библиотека. Проектът дойде от учениците на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, село Карагеоргиево, които искат техните съученици да имат къде да четат задължителна литература. Библиотеката освен всичко ще бъде и приятен кът за отдих и почивка.
  5. 5. В категория Неформални дейности и обучения, от СУ“Иван Вазов“, гр. Бургас ни изпратиха проект за Неформални обучения и информационни кампании за Първа до лекарска помощ и медицинските специалности, предлагани от училището. Целта е да достигнат до колкото се може повече млади хора, които да разберат важността от преминаване на курс по Първа до лекарска помощ.
  6. 6. Последната одобрена инициатива е в категория Доброволчество и гражданска активност и ще се състои в гр. Айтос. Младежи от ПГСС “Златна нива” представиха предложение да облагородят двора на близката детска градина Калина-Малина. Това ще включва почистване на терена, боядисване на люлки, парзалки и катерушки, поправяне на ограда. В добавка ще кажем, че такава категория не бяхме заложили, но в последствие добавихме, поради тази готина и смислена идея.
  7. Освен избраните инициативи, получихме и други предложения, които имаха много хубава визия и цели, но не покриваха всички поставени критерии. Такава например беше идеята на ученици от ПГ по компютърно програмиране и иновации в гр. Бургас, които написаха проектно предложение за провеждане на Кариерен форум. Критерият, който не бе покрит, е изискване за хонорар на обучители, което по регламент не е позволен разход. Но иначе, идеята за едно такова събитие, организирано от младежи, е чудесна, и в бъдеще ще направим всичко възможно да я осъществим с помощта на учениците.
  8. Някои от одобрените инициативи ще стартират още лятото, други – на есен, а трети ще завършат чак в края на март 2024г. С наближаване на младежките инициативи, в които можете да се включите като участници, ще ви осведомяваме своевременно.