Skip to content Skip to footer

Есен с вдъхновение: мастърклас по флористика за младежи

На 11.11.2023г. (събота) в Експозиционен център Флора Бургас се проведе второто издание на майсторския ни клас по флористика за младежи. Събитието събра на едно място младежи с изразен интерес към естетиката, вдъхновени да творят. Класът бе воден от Нина Йотовска – Харанги – творец и професионалист в сферата на флористиката. Нина притежава дългогодишен опит като флорист. Завършва обучението си в Унгария. Започва кариерата си първоначално като младши флорист, а след това изкачва професионалната стълбица като старши флорист, мениджър и управител на цветарски магазини в Унгария. От 2006 година насам успешно управлява собствен бутик за цветя “Лизиантус” в Пловдив. Постоянно обогатява знанията, завършвайки майсторски клас на известния професионалист флорист Дмитрий Туркан.

През 2022г. Нина за пръв път участва индивидуално в Национална изложба на цветя “Флора” Бургас. Там тя представя изработка на пролетен букет и две цветни арт аранжировки на тема “Изкуство от цветя”. Към дейностите на Нина добавяме и провеждане на регулярни курсове по флористика във Varna Flower School и фасилитиране на класове по флористика в страната. Чрез организираните класове, тя предава знанията и опита си на всички, желаещи да научат повече за изкуството на флористиката.

Целта на второто издание на мастъркласа бе полагане на знания и умения у младежите. Новата материя се явява стабилна основа за надгражане на познанията за едно бъдещо поемане по професионалния път на флористиката. Обучението бе разделено на две части – теоретична и практическа. В рамките на теоретичния модул младежите се запознаха с основни закони във флористиката – композиция, пропорции, симетрия и асиметрия, колористика, групиране на материалите, акценти и фокусни точки. Практическата част бе време за прилагане на наученото – изработване на тематичен букет. А темата на събитието бе инспирирана от сезона, през който се проведе, а именно аранжиране на есенни цветя, плодове и тикви. Обучението започна с кратко представяне на лектора и въведение в тематиката на обучението. Нина представи всички налични природни материали, които бе подбрала за целта на събитието, и обясни как те да бъдат най-рационално използвани. След това ни поведе през процеса на изработване на есенен букет, като подробно обясняваше и нагледно показваше всяка стъпка от създаването на арт произведението. През това време умело съумяваше да дава допълнителна научна информация от сферата на флористиката, както и да отговаря на въпросите на участниците.

След като букетът на Нина беше готов, дойде време и младежите да се заемат със създаването на своите творения. Те се справиха невероятно, като всеки един от тях прояви креативност и усет към детайлите. Резултатите бяха уникални есенни букети, смесица от топли цветове и приятни емоции. Младежите ни дадоха положителна обратна връзка. Те споделиха, че са останали изключително доволни от майсторския клас, най-вече от насоките и вдъхновението, което получиха от нашия лектор, и добрата работа, която всеки един от тях свърши. Тези отзиви за пореден път ни показват, че сме на прав път в младежката работа, и ни инспирират да продължават да влагаме усилия в развитието на уменията на младите хора в нашия регион.