Skip to content Skip to footer

Ето как премина Европейска нощ на учените

Младежки Международен център се включи в Европейската нощ на учените за пръв път тази година. В събитието участваха университет „Проф. д-р Асен Златаров“, чиито зам.-ректор проф. д-р Сотир Сотиров откри събитието, както и Научен Център „ПланетУм“. Съвместно с тях, запознахме младежите от 6 бургаски училища със света на науката и новите технологии.

Учениците бяха разделени в два потока – „Природни науки“ и „Информационни технологии“ и посетиха лабораториите на Неорганичния корпус и центъра по върхови постижения по ИКТ на Университета.

Имаха възможност да слушат две лекции свързани с поведението на младите хора в онлайн пространството и киберсигурността. Там получиха полезни съвети как да разпознават фалшиви новини, и да опазват своята дигитална самоличност.

В рамките на събитието, младежите се запознаха с „Непознатият планктон“ – атрактивна демонстрация представена от ПланетУм. Най-смелите сред тях се включиха активно в съвместната демонстрация на приложна наука заедно с екипа на Младежки международен център и представители от катедра „Природни науки – Химия, Биология, Екология“. В рамките на дейността, начинаещите бъдещи учени научиха как се прави химически светофар, слонска паста за зъби, вулкан и димящи коктейли.

За финал всички участници се включиха във викторина, където демонстрираха освен ентусиазъм и своите нови знания, отнасяйки множество награди.