Skip to content Skip to footer

“Креативна резиденция Исландия – България”: нашият творчески младежки обмен!

От 11-ти до 17-ти септември Международен център – Бургас посрещна специални гости от Исландия. Групата се състоеше от 13 български младежи; 11 исландски младежи и двама ръководители на младежкия обмен между Младежки център Gleðibankinn, Рейкявик и Бургас. Посещението бе по повод межународен младежки обмен, част от Проект № BGLD-2.001-0002 „Създаване на Младежки международен център – Бургас“, който се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021. Инициативата премина под творческото наименование “Креативна резиденция Исландия – България”.

Дните на международния обмен бяха истински вълнуващи – успяхме да обединим исландската и българската младежки групи чрез интересни социални активности и креативна работа в екип.

На 12-ти септември бе първият ни ден с младежите от Исландия и българските младежи, които се включиха в инициативата. През първите часове заедно, младежките работници Венци и Жу фасилитираха активности за “разчупване на ледовете” между младежите. Активностите помогнаха за създаване на приятна и приобщаваща атмосфера. Младежите се запознаха един с друг, създадоха първи впечетления за своите национални култури и завързаха нови социални контакти. Следобедът превърнахме във време за опознаване на Бургас. Всички участващи младежи се включиха в забавен трежър хънт из улиците на града. Българските младежи помогнаха на исландците да научат кои са най-известните места и личности в града ни, както и как да стигнат до ключови точки в Бургас – Морската градина, Часовника, ЖП гарата, централните улици “Александровска” и “Богориди”, и Общината.

Вторият ден на международния обмен беше посветен на творчески активности за подобряване на комуникацията, инициативността и уменията за работа в екип. Активностите водиха младежките работници Русен и Мария, които насочиха усилия към подготовка на дейности с креативна насоченост. Младежите работиха в екипи, като всеки отбор имаше обща задача – да създаде комикс на тема “Исландски и/или български супергерой”. Активността имаше за цел да събуди творческия дух у младежите, като им помогне да мислят в една насока – да обединят знания за националните си култури и да успеят да разпознаят “суперсилите” на своите “герои”.

На следващия ден, заедно с исландските и българските младежи посетихме стария град Несебър. Разходихме се из улиците на красивото градче, разгледахме неговите забележителности, любувахме се на морето, хубавото септемврийско време и вкусната храна. След разходката разпуснахме със специална изненада за исландците – щур ден в Аква Парк Несебър.

Сутринта в петък (на първият учебен ден) бе свободно време за участниците, а следобедът посетихме о-в Света Анастасия. Българските и исландските младежи се насладиха на приятно пътуване с корабче до острова. Слушаха беседа за историята на екзотичното бургаско кътче и разгледаха забележителностите. След пътуването, с младежите посетихме кв. Победа. Целта беше да научим повече за ромската общност, с която работим.

В събота, на 16-ти, беше последният ден на гостуването на исландците. За това решихме да си кажем “Довиждане” подобващо – с караоке парти. И постигнахме фурор! Българските и исландските младежи се забавляваха много, като се учиха да танцуват български народни танци и сиртаки, и лудуваха на любимите си парчета.

Креативната младежка резиденция бе събитие от календара ни, което ни научи на много. То ни показа, че неформалната среда и творческите активности са добър способ за активна младежка социализация. В приобщаваща обстановка всеки получава възможността да изрази себе си по креативен и положителен начин, да бъде по-инициативен, да създаде устойчиви контакти и да се научи по-ефективно да се сработва с останалите.