Skip to content Skip to footer

Младежки Международен Център Бургас влиза в света на хакатоните

На 5 и 6 Ноември Младежки Международен Център навлезе в света на хакатоните. Събитието организирахме съвместно с Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас. Темата на хакатона беше „Киберсигурност в образованието“, а идеите си представиха 11 отбора, с общо четиридесет участника. Те имаха на разположение два дни, за да разработят технологични решения за тестване и защита срещу кибер атаки.

На финала на хакатона, отборите разказаха повече за своите проекти и демонстрираха тяхната функционалност. Сред разработките имаше обучителен портал за киберсигурност, браузър разширения блокиращи зловреден софтуер, приложения изтриващи всички данни от предходни сесии и други интригуващи и полезни идеи. Жури от преподаватели и професионалисти в IT сферата, с председател проф. Станислав Симеонов от Катедра Компютърни системи и технологии отличи най-добре представилите се отбори, и присъди няколко специални награди.

На първо място се класираха Inkblot Studio (ПГКПИ, ППМГ „Акад.Никола Обрешков“), които впечатлиха журито не само с идея и изпълнение, но и с презентаторските си умения и харизма. Те представиха безплатно приложение, което защитава профилите на учениците и сигнализира при нужда от смяна на парола.

Второто място си поделиха отборите Lambda (ПГКПИ) и Secure Class (ППМГ „Акад.Никола Обрешков“)

Трети се класираха отборите CyberSafe (ПГХТ „Акад. Н.Д. Зелинский“), Cookie Monsters (ПГЕЕ „Константин Фотинов“) и MBT (ППМГ „Акад.Никола Обрешков“)

Специални награди за оригинални идеи бяха присъдени на:

– h5n1: Силна парола

– Shkola Hustle: В помощ на учебния процес 

– Baby got hack: Високотехнологично предложение

– The script: Най – добър хакерски инструмент

– Sigma: Оригинална идея


Екипът ни благодари на всички участници за ентусиазма с който се включиха, както и на партньорите от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас. Сърдечни благодарности отправяме и към зам. ректора на университета, проф. Сотир Сотиров за незаменимата подкрепа и насоки по време на организацията.