Skip to content Skip to footer

ММЦ – Бургас на гости на Европейския младежки център в Страсбург

В периода 24.09. – 28.09. екипът на Международен младежки център  – Бургас посети Европейския младежки център в Страсбург, Франция. В дните от престоя ни имахме възможността да научим повече за работата на европейските младежки центрове, да посетим Съвета на Европа и да разгледаме забележителностите на френския град.

На 24.09. пристигнахме в Страсбург и бяхме настанени в базата на Младежкия център.

На 25.09. бяхме официално посрещнати и преминахме през първата интерактивна работна сесия с представители на различни департаменти в младежкия сектор. Научихме повече за историята, създаването, финансирането, развитието и работата на Центъра в Страсбург. Програмата продължи с обиколка на Младежкия център и прилежащите му вътрешни и външни площи.

Тематиката на втория ден от престоя ни бе свързана с дейностите за развитие на младежкия сектор, активностите с млади хора и младежкото движение в Европа. Обсъждахме още стандартите, на които трябва да отговаря всяка младежка структура, с фокус върху демокрацията, Правата на човека и върховенството на закона. Имахме възможността да посетим сградата на Съвета на Европа – преживяване, изключително важно за младежката работа.

27.09. бе ден, отделен за обиколка на забележителностите на зашеметяващия Страсбург.

По време на престоя ни в космополитния европейски град успяхме да почерпим опит от международните ни колеги за работата в младежкия сектор и да напълним очи с красотите на “Сърцето на Европа”!

Посещението ни в Страсбург бе осъществено съвместно с представители на Програма Местно развитие/Local Development Programme и с колеги от Младежките центрове във Враца, Перник и Монтана.