Skip to content Skip to footer

Набираме доброволци за инициативата „Зелен април“

Пролетта, по-топлото време и частичното отпадане на епидемичните мерки предразполагат към повече активности сред природата. А какво по-хубаво и символично от това да засадиш дърво, да почистиш замърсен терен, да събереш ненужен текстил и да създадеш от него нещо красиво!

Екипът на Младежкия Международен Център в „Меден рудник“ ви кани да се присъедините към инициативата „Зелен април“, планирана за този месец.

На 9 април, събота, предстои засаждане на малка горичка в парк „Минерални бани“. Общо 100 фиданки акация и черен бор, предоставени от съвместната инициатива на Гората.БГ и Общински съвет – Бургас, ще бъдат засадени на обезлесен парцел, пострадал след големия пожар през 2019 година.

Сборен пункт на доброволците: автобусната спирка на бул. „Христо Ботев“ зад НХК, в 10 ч. на 9 април. Придвижването в двете посоки ще се осъществи с транспорт, осигурен от „Бургасбус“, а партньор в инициативата е „Бургаски пазари“ ЕООД.

На 16 април, отново събота, Центърът организира пролетно почистване в к-с „Меден рудник“, където в момента се строи новият дом на бургаските младежи.

В 10:30 ч. екипът ще очаква желаещите да участват в екоакцията. Сборен пункт: градинката до Терминал „Меден рудник“. Ръкавици и чували ще бъдат осигурени от ЦАУ „Възраждане“, като служители от районното кметство също ще се присъединят към почистването.

Паралелно с това, на място в градинката ще има шатра за събиране на стар текстил. Донесете старите и ненужни дрехи, които залежават в гардероба! Освен че ще ги предадем за рециклиране в най-близкия мобилен пункт на Община Бургас, ще вдъхнем нов живот на овехтелите платове чрез творческо ателие. Сръчните момичета от Международния център ще показват как се изработва „тролче“ от употребяван текстил. Всеки участник ще ушие фигурка за себе си и една за украинско дете от Кризисния център в „Меден рудник“.

Инициативите в кампанията „Зелен април“ засягат теми като опазване на околната среда и устойчиво потребление. Тези проблематики са залегнали в плана на ЕС NextGenerationEU и са приоритетно насочени към възпитанието на младите хора към по-зелено бъдеще в Европейската година на младежта’2022.

* Проект № BGLD-2.001-0002 „Създаване на Младежки международен център – Бургас“ се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021.