Skip to content Skip to footer

Откриване на сградата на Младежки международен център-Бургас

Една дългоочаквано наше желание е факт! Младежки международен център-Бургас вече има свой собствен дом. Сградата се намира в най-големия бургаски комплекс “Меден рудник” и е на три нива със застроена площ и паркинг.

Сградата отговаря на всички европейски стандарти за достъпна среда за хора от уязвими групи. Центърът предлага условия за реализиране на международни младежки обмени, неформално образование, регионални посещения, клубове по интереси, обучения, стартъп пространства, а услугите ще бъдат достъпни за всички млади хора.

На първия етаж има широко амфитеатрално фоайе, което може да се ползва като споделено пространство /co-working/ за научни и образователни проекти. Там има още изложбена част, кафене и мултифункционална зала със сгъваеми трибуни за 180 седящи места със сцена за провеждане на представления, концерти, конференции, форуми и кръгли маси.

Второто ниво на сградата има конферентна зала и помещения, които могат да се ползват за смарт офиси, а третото е предвидено за временно настаняване на гостуващи екипи от други градове и държави и разполага с леглова база от 35 легла за гост – лектори и участници в национални и международни мероприятия и тераса, на която също ще се провеждат занимания на открито.

Откриването премина при тържествена програма в присъствието на много гости и приятели на Младежки международен център-Бургас, сред които – кметът на Община Бургас Димитър Николов, зам.-кметът по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас Михаил Ненов, Мария Теодорова, старши експерт в Дирекция „Външни европейски програми” в Министерството на образованието и науката, Мадлен Митева,  главен експерт в Дирекция „Младежки политики” в Министерството на младежта и спорта, партньорските ни организации в Исландия, на Националния младежки форум и на останалите младежки центрове в страната.

Освен церемонията по рязане на лентата и празничния водосвет, на 19 декември ММЦ – Бургас беше домакин и на друго мащабно събитие с национално значение – конференция за бъдещето на младежките центрове в България. Тя събра изявени специалисти от няколко различни структури, които заедно очертаха пътищата за развитие на общо 8-те подобни средища в страната.

ММЦ-Бургас успя да постави началото на нов етап в развитието на местната младежка общност, която бързо припозна пространството като свое. Още в първия си ден Центърът даде поле за изява на всички младежките организации в града, които представиха дейността си пред първите гости.

Вечерта завърши повече от подобаващо – с грандиозен концерт под открито небе! Звездната двойка Арти и Криси бяха негови водещи, а участниците – Танцова формация „Дюн”, Dance studio 29, Black Style Squad, Паола Йорданова, Ния Стоянова, Александра Иванова, Жаклин Костадинова. Гвоздеи на програмата бяха едни от любимците на младите – Боро Първи и Атанас Колев, чието участие ще се помни дълго!

Младежкият международен център се реализира по проект „Създаване на Младежки международен център Бургас“, който се осъществява с финансовата подкрепа по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014-2021 г.